Tel: +36/20/423-6480; vagy +36/20/777-2710. E-mail: flavin77@freemail.hu

    Máriatövis, a szervezet őrangyala!

    2020-08-22 21:27
    máriatövis (Silybum marianum) az őszirózsafélék családjába tartozó virág, amely több mint kétezer éves múltra tekint vissza a hagyományos kínai, európai és ayurvédikus gyógyászatban.

    Az eredetileg Dél-Európában, Kis-Ázsiában és a mediterrán régióban őshonos növényt ma már a világ minden táján termesztik. 
    Amellett, hogy az egyik leghatásosabb májtisztító gyógynövény, jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, a prosztatára és az epehólyagra is.

    A természet adta csodaszer olcsó és könnyen hozzáférhető, ezért érdemes vele komolyabban is foglalkoznunk.

    Méregtelenítés
    A máriatövist leggyakrabban méregtelenítő szerként használják, hiszen erős hatást gyakorol a májra. 
    A máj felelős a szervezetben található toxinok, méreganyagok kezeléséért és azok biztonságos eltávolításáért. 
    A máriatövis tökéletesen stimulálja a májműködést és tisztítja a nyirokrendszert.

    Rák
    Bár a máriatövis rákra gyakorolt hatásait érintő kutatások még a kezdeti szakaszban járnak, minden jel arra utal, hogy a gyógynövény gátolja a rákos sejtek és daganatok növekedését a bőrön, és segíthet a prosztata-, mell- és méhnyakrák kialakulásának megelőzésében is. 
    Tekintettel a rákos megbetegedések számszerű növekedésére és veszélyességére, a máriatövis kulcsszerepet játszhat a jövőben a betegség kezelésében.

    Gombaölő
    Egyes gombás fertőzésekről kimutatták, hogy a máriatövissel semlegesíteni lehet azokat, ami valószínűleg összefüggésben áll a növény bizonyított gombamérgezéssel szemben mutatott erejével is.

    Cukorbetegség
    Az eddigi tanulmányok szerint a máriatövisben megtalálható antioxidánsok, zsírsavak és szilmarin keverék komoly szerepet tölthet be az inzulinszint szabályozásában és a vércukorszint fenntartásában azoknál, akik szenvednek a betegségben vagy genetikailag veszélyeztetettek.

    Alzheimer-kór
    Ez egy viszonylag új kutatási terület, de a kutatók úgy vélik, hogy a máriatövis kivonata stimulálhatja a kognitív képességet, ezáltal lassítva az öregkori elbutulás, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.

    Szív
    Mint fentebb említettük, a máriatövis gazdag zsírsavakban, így omega-3-ban is, ami nélkülözhetetlen a szív egészségének fenntartásában. 
    Az omega-3 zsírsavak képesek egyensúlyba hozni a koleszterinszintet, ezáltal segít megakadályozni az érelmeszesedést és csökkenti a stroke illetve szívinfarktus kockázatát.

    Gyógyszeres mellékhatások
    Ha valaki sérülést szenved, vagy egyszerűen csak begyullad a foga, rögtön a fájdalomcsillapítókhoz nyúl. 
    Csakhogy ezek a gyógyszerek nemcsak a szervezet fájdalomérzetére, hanem a májra is erős hatást gyakorolnak. 
    Amennyiben hosszabb ideig szedjük a fájdalomcsillapítót, szenvedélybetegséget okozhat, testünk hozzászokik a rendszerességhez. 
    Ilyen esetekben a máriatövis segíthet a máj védelmében, amit a gyógyszerkészítmények könnyen károsíthatnak.

    A fogyasztása

    Teaként
    Ez felhasználásának a leggyakoribb módja. Bioboltokban, egészségügyi szaküzletekben kaphatók máriatövis levél- és magkeverékek, amelyeket forró vízbe kell tenni. Ha saját terméssel dolgozunk, egyszerűen törjük össze a magokat és leveleket, rakjuk muszlin zacskóba és hagyjuk kiázni forró vízben öt percig. Mézzel bátran ízesíthetjük.

    Ételízesítésre
    Könnyedén porlaszthatjuk a magokat, amit aztán saláták, levesek ízesítésére használhatunk.

    Salátákhoz
    Amikor a saját termésünkkel dolgozunk, a növény minden részét, így szárait, virágait, leveleit és még a gyökerét is felhasználhatjuk a saláták alapanyagaként.

    Turmixba
    Törjünk össze máriatövismagokat, és hagyjuk állni éjszakára vízben. Másnap adjunk hozzá citromlevet és ízlés szerint gyümölcsöket, és már mehet is a turmixba.

    Nassként
    A szárított magokat önmagában is fogyaszthatjuk. Tovább megőrzik tápanyagértéküket, ha a hűtőben tároljuk őket.

    Figyelem!

    Bár nem általános allergén anyag, esetenként hányingert, görcsöt és hasmentést is okozhat. Ha allergiásak vagyunk a parlagfűre, érdemes mellőzni a máriatövis fogyasztását is, mivel szorosan kapcsolódnak egymáshoz.
    /Forrás: sokszinuvidek.hu/

    Amennyiben nincs lehetősége a termesztésére, betakarítására, akkor nagyobb hatóanyag tartalommal kapszula formában is fogyaszthatja elsősorban a máj méregtelenítés céljából!

    Flavitamin Sylimarin kapszula:

    Hepatop Forte kapszula

    FlavinHerb Cleanse

    2020-08-22 21:27