Tel: +36/20/423-6480; vagy +36/20/777-2710. E-mail: flavin77@freemail.hu

    Több D-vitaminra van szüksége a koronavírus-fertőzötteknek!

    2021-06-20 18:25
    Új ajánlás készül a szervezet számára szükséges D-vitamin mennyiségéről április végéig a Semmelweis Egyetem klinikájának vezetésével. Az már kiderült, hogy a koronavírus-fertőzötteknek nagyobb dózis ajánlott a fertőzés ideje alatt - írja a Híradó.hu.


    Kutatások szerint Magyarországon a lakosság 90 százaléka tél végére, vagyis gyakorlatilag mostanra D-vitamin-hiányban szenved.
    Bár napfény hatására termelődik D-vitamin a szervezetben, hazánkban éves szinten kevés a napsütéses órák száma a megfelelő szint kialakulásához, arról nem beszélve, hogy manapság az emberek nagy része nyáron is irodákban tölti napjai döntő részét. Azonkívül, hogy ez a vitamin a csontrendszert erősíti, az immunrendszerünk védelméhez is jelentősen hozzájárul.

    De mennyi is szükséges belőle?

    Eltérő számokat hallani, ugyanakkor nem biztos, hogy a korábbi ajánlások ma is időtállók.

    Több hazai szakmai szervezet ezért a Semmelweis Egyetem klinikájának vezetésével úgy döntött, hogy várhatóan április végére, 

    A LEGFRISSEBB TUDOMÁNYOS EREDMÉNYEKEN ALAPULÓ ÚJ AJÁNLÁST KÉSZÍT ARRÓL, HOGY MEKKORA MENNYISÉGET KELL SZEDNÜNK A D-VITAMINBÓL.

    Az előzetesen megtartott megbeszélésen Takács István, a D-vitaminnal kapcsolatos konszenzus konferenciájának fő szervezője, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója elmondta: az első hazai D-vitaminnal kapcsolatos egységes ajánlás tíz évvel ezelőtt készült, azóta a mostani a negyedik alkalom, hogy az érintett szakmai szervezetek az új tudományos eredmények alapján aktualizálják az iránymutatást.

    Az igazgató elmondása szerint az már tudható, hogy a magzati egészségre is hatással van a D-vitamin szintje, így álláspontja szerint

    A TERHESVITAMINOK MELLETT SZÜKSÉGES KIEGÉSZÍTÉSKÉPPEN MÉG D-VITAMINT BEVINNI A KISMAMA SZERVEZETÉBE.

    Ugyanakkor Takács István arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan túlzott mennyiségben, több tízezres egységben kezdték el tartósan szedni a D-vitamint, ami káros lehet.

    A megbeszélésen arról is szó volt, hogy a koronavírus-fertőzés kapcsán is meghatároznak adagokat. A fertőzés ideje alatt, mintegy tíz napig például nagyobb adag – 4000-6000 NE – szedése javasolt, a téli időszakban egyébként ajánlott 2000 NE egységgel szemben.

    A Híradó.hu-nak nyilatkozó családorvos szerint a jelenleginél is nagyobb figyelmet kívánna a D-vitamin, hiszen számos előnye van a szedésének.

    „Tudósok felfedezték, hogy nemcsak a csontosodást segíti, hanem a szervezet immunitásában is jelentős szerepet játszik. Késlelteti az öregkori elbutulást, és bizonyos daganatok képződésének megelőzésében is segít" – fogalmazott Bense Tamás családorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy éves átlagban a 3000 NE egység javasolt, de nyári időszakban 2000 NE is elég.

    „Én azt szoktam javasolni, hogy ha valaki koronavírus-fertőzötté válik, a betegség kezdetétől számítva két hétig emelje meg a D-vitamin-adagot napi 4-5 ezer NE egységre" – mondta Bense Tamás.

    A Híradó.hu kérdésére, hogy kúraszerűen vagy folyamatosan érdemes-e szedni D-vitamint, az orvos azt válaszolta:

    "Azt tanácsolnám mindenkinek, hogy életünk végéig szedjük ezt a vitamint."
    /Forrás: origo.hu/

    Válasszon, és fogyassza az alábbi termékeket (kattintson a termék nevére a részletes leíráshoz):
    2021-06-20 18:25