Tel: +36/20/423-6480; vagy +36/20/777-2710. E-mail: flavin77@freemail.hu

Önnek csontritkulása van...

2021-10-03 21:17
Mai rohanó világunkban egyre többen szembesülnek ezzel a ténnyel!
Valószínű, az Ön környezetében is vannak olyanok, akik ezzel a problémával küzdenek!
Minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy a csontozata már sokkal törékenyebb, mint fiatal korában, éppen ezért sokkal jobban kell vigyázni!
De kezdjük az elején...

Érdekességek az emberi csontokról

Bár az egész több mint a részek összessége, azért fontos, hogy az emberi szervezet szempontjából tisztában legyünk a minket alkotó részletek érdemeivel.
Írásunkban, most számtalan izgalmas érdekességet tudhat meg a csontjairól és szerepükről.
A csontváz testünk támasza és egyben védelmezője is.

Amikor megszületünk, kb. 300 csontunk van, amiből néhány gyermekkorban összenő.
Mire felnövünk, 206 csontunk marad.

A kemény koponya olyan védelem az agynak, mint a héj a diónak, és bár egyetlen összefüggő csontnak hihetnénk, összesen 22 különálló csontból épül fel.

A kezeinkben több mint ötven csont található.

A gerincoszlopot felépítő csigolyák is számszerűsíthetők: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 3-5 farkcsonti csigolya alkotja.

Érdekesség, hogy este kb. 1 centiméternyivel alacsonyabbak vagyunk, mint reggel, közvetlen ébredés után, mert nappal a gerincoszlop porckorongjai összenyomódnak.

A legkeményebb csontunk az állkapocscsont.

A fogunk képtelen az öngyógyításra, mivel a fogzománc nem élőszövet.

Testünk csontozatának 1-ét a lábfej birtokolja.
A test 206 csontjából 52-őt tartalmaz.

A csont az acélnál is erősebb.

Ezt úgy kell értelmezni, hogy a csont nem olyan sűrű ugyan, mint az acél, de a szakítószilárdsága lényegesen jobb.

A súlyunknak mindössze 10 százaléka a csontszövet.

A csontjaink több funkciónak is eleget tesznek: determinálják testünk alakját, testünk mozgásának passzív szervei, elhatárolják a testüregeinket, védik a belső szerveinket, csontvelőállományunk részt vesz a vérképzésben, szerepet játszanak a sav-bázis egyensúly megőrzésében és ásványianyag-raktárként is funkcionálnak stb.

A combcsontunk a legnagyobb csont, és a középfül ékcsontja a legkisebb, mindössze 5 milliméter.

A középfülben található 3 kicsi csont elférne egy gyufásdobozban.

A megfelelő ásványianyagok hiányában a csont olyannyira rugalmassá válna, akár egy kerti locsolócső, amire csomót is tudnánk kötni.

A csöves csontok belsejében található velőüregben található a zselészerű csontvelő, ahol közel 200 milliárd vörösvérsejt termelődik egyetlen nap alatt. 

Az emberi csontszerkezet tökéletes csodája a természet remekbe szabott mérnöki munkájának. 
Épsége legalább annyira fontos, mint bármely létfontosságú szervünké.
Előzd meg megfelelő életmóddal a csontritkulást!
(Forrás: http://egeszsegugyelet.hu/erdekessegek/erdekessegek-az-emberi-csontokrol/)

A csontritkulás, korunk „néma járványa”

A csontritkulás világszerte kb. 200 millió nőt és férfit érintő betegség, amely becslések alapján a 60-70 évesek egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja.
Magyarországon a becslések szerint 800 ezer-1 millió főre becsülhető a betegek száma.

Hazánkban évente mintegy 30-40 ezer csigolyatest törés, 14-15 ezer csípőtáji törés, 25-28 ezer csuklótáji törés következik be osteoporosis következtében.
Az ötven éves nők 40 %- a, a férfiak 13 %- a számolhat azzal, hogy élete hátralevő részében valamilyen csontritkulás talaján bekövetkező csonttörése lesz.
Egy 60-64 éves nő várható élettartama 2 évvel rövidebb, ha már átesett csigolyatörésen.

A csontritkulás nemcsak a leggyakoribb csontanyagcsere-betegség, hanem a következtében kialakuló csonttörések révén számos idő előtti halálesetért is felelős.
A csontritkulást az idézi elő, hogy megcsappan a csontszövet mennyisége, és ennek következtében megváltozik a csontok rugalmassága, szakítószilárdsága.
Az öregedés során elkerülhetetlenül csökken a csont sűrűsége, de befolyásolja a hormonális háztartás változása is, ezért a csontritkulás egyik formája elsősorban a nőket fenyegeti a klimax időszakában.
A csontritkulás (orvosi nevén osteoporosis) nemcsak a leggyakoribb csontanyagcsere-betegség, hanem– elsősorban a combnyak-törések révén– számos idő előtti halálesetért is felelős.
A combnyaktörést követő egy évben a halálozás aránya ma is 12-20% a szövődmények következtében. (Kollai, 1995)

A csontritkulást az idézi elő, hogy megcsappan a csontszövet mennyisége.
Nemcsak ásványi, hanem szerves anyagból is kevesebb lesz a csontban, úgyhogy a megmaradó csontszövetben az ásványi és a szerves anyag aránya nem változik.

A különböző életkorokban más-más arányban képződik és szívódik fel a csont.
A gyermekkorban a csontépítés felülmúlja a lebontást, így a csontok nagyobbak lesznek.
A fiatal felnőttkorban a csontépítés és -lebontás egyensúlyban van, míg az öregedés folyamán az utóbbi folyamat kerül előtérbe, s ennek következtében a csontok egy kissé „összemennek”.
A csont sűrűségének a megcsappanása azután csontritkulásra vezet.
(Forrás: http://www.eski.hu/new3/kiadv/nover/2006/200602/2006_02.htm)

Bizonyára Önben is felmerül a kérdés, hogy meg lehet előzni ezt a folyamatot?
Meg lehet állítani a csontritkulást?

Igen, megfelelő mennyiségű természetes anyagok folyamatos pótlásával a csontritkulás folyamata megelőzhető, csökkenthető, illetve az állapot romlása is lassítható!

Elsősorban idősebb korban különösen ajánlott a kalcium és a beépülést segítő összetevők folyamatos fogyasztása!

Most néhány ilyen terméket ajánlunk:

Sokan ismerik, és fogyasztják folyamatosan az egyik legszélesebb spektrumú ásványi anyag és nyomelem tartalmú készítményt, a Trace Minerals 84M-et, amely talán természetes, hogy a csontritkulás megelőzésében és a már kialakult betegség lassításában is jelentős hatással bírhat!

Mivel a betegség hölgyeknél elsősorban a menopauza hormonális változásához is köthető, ezért a Villarosa kapszulában található természetes hatóanyagok a hölgyek számára ajánlott!

cápaporc jótékony hatásairól már valószínű, hogy Ön is hallott!
Az alábbi termék a cápaporc mellett, további hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek feltétlenül szükségesek a csontozatunknak:

Japánban létezik egy sziget, ahol egy speciális korallszírt található, mely összetevőiben a legjobban hasonlít a csontozatunk szerkezetéhez:

Sokan fogyasztják a Kalciumot... Viszont ahhoz, hogy a kalcium be is tudjon épülni a csontozatba, a még nem annyira közismert K2-vitaminra is szükség van:

2021-10-03 21:17