Tel: +36/20/423-6480; vagy +36/20/777-2710. E-mail: flavin77@freemail.hu

    Mexikói jamgyökér: hogyan alkalmazzák klimax esetén?

    2022-10-11 20:57
    A mexikói jamgyökér (vagy yam gyökér) hatása már ismert a népgyógyászatban, többek között görcsös hasi fájdalom, emésztési fájdalom, reumás eredetű fájdalmak és nőgyógyászati ​​​​problémák esetén hasznos. 
    Több mint 300 éve segíti a nőket, hogy szervezetük, hormonális rendszerük egyensúlyban tudjon maradni. 
    A tudományos kutatásoknak jelenleg még mindig többet tudunk arról, hogy pontosan hogyan működik ez a növény – ezért nem csoda, hogy a népszerű hölgyek körében mai napig sem csökkentjük. 

    Ismerjük meg a mexikói jamgyökeret közelebbről!

    Honnan származik a jamgyökér?
    A Dioscorea nemzetség 150 különböző fajt foglal magába. 
    A Dioscorea villosa a trópusi és szubtrópusi országokban őshonos. 
    Nagy mennyiségben terem Mexikóban, az Egyesült Államok keleti és középső részén, Kanada déli részén, valamint Közép-Amerikában. 
    Közeli rokonai, mint például a Dioscorea opposita, a Dioscorea hypoglauca vagy a Dioscorea tokoro, Kínában és Japánban teremnek. 
    Sokat ezekből a fajokból dísznövényként termesztenek; másokat emberi fogyasztásra. 
    Mivel a termesztése elég nehézkes, ezért a jótékony hatóanyagok kivonására a vad növényeket szokták használni.
    A vad (wild yam) kivonat előállításához a Dioscorea vila gyökértörzsét ténylegesen fel.

    A jamgyökér hagyományos felhasználása
    A mexikói jamgyökeret az észak-amerikai őslakosok köptetőként, valamint görcsös hasi fájdalom, epeköves görcs, reumatikus panaszok, és különböző nőgyógyászati problémák (fájdalmas, görcsös menstruáció, medencetáji fájdalom, és menses, szülés és menopauza alatt előforduló egyéb problémák) gyógyítására használták.
    A tradicionális keleti gyógyászatban a jamszgyökérfélék gumójából készült főzetet anorexia, krónikus hasmenés, asztma, köhögés, vizelet inkontinencia, menopauza, diabétesz, ízületi betegségek, elgyengülés és egyéb görcsökkel járó betegségek kezelésére használták fel. 
    Indiában, az ajurvédikus gyógyítók az impotencia és terméketlenség ellen vetették be a jamgyökeret.

    A jamgyökér modern gyógyászati felhasználása
    1943-ban Russell E. Marker vegyész állított elő progeszteront először a mexikói jamgyökérből izolált diosgenin használatával. 
    1940 előtt a szteroidhormonokat kizárólag állati mirigyekből nyerték ki, drága és megbízhatatlan módszerek útján. 
    Marker a diosgenin tesztoszteronná és egyéb hormonokká történő konverzióját is lejegyezte, ami később a kortizon és fogamzásgátló gyógyszerek szintetizálásához vezetett.
    A jamgyökér legfontosabb hatóanyagai a növényi szteroidok (szaponinok), emellett flavonoidokat, fitoszterolokat, B- és C-vitamint, béta-karotint és ásványi anyagokat is tartalmaz.
    A gyógyászatban a vad jamgyökeret „hatásnövelő” gyógyszerként használják csontritkulás, premenstruációs szindróma (PMS) és klimaxos tünetek (depresszió, libidó csökkenése, hőhullámok) kezelésére.

    Jamgyökér hormonális hatásai
    A mexikói jamgyökeret a népi gyógyászatban évszázadok óta ismerik és alkalmazzák nőgyógyászati problémák kezelésére, a hormonális egyensúly helyreállítására, mivel görcsoldó és hormonális hatással is rendelkezik. 
    Görcsoldó és gyulladásgátló hatása miatt hosszú ideje használják menstruációs fájdalmak, valamint terhesség alatt a reggeli rosszullét enyhítésére.
    A növényben nagy mennyiségben található diosgenin, egy fitoösztrogén vagy növényi ösztrogén, ami a progeszteron természetes előanyaga. 
    Ez a hatóanyag mellékhatások nélkül normalizálja a női nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron szintjét. 
    Több elismert szakértő úgy véli, hogy a jamgyökér jó hatással van a női termékenységre, hasznos lehet a fogantatás elősegítésében és a menopauza tüneteinek enyhítésében.
    A modern napjainkban szülész a mexikói jamgyökeret a terhesség alatt hányás, rosszullét ellen, valamint a vetélés és szülési komplikációk kockázatának csökkentésére.
    Egy 2005-ös kutatás során posztmenopauzás nőknek diosgenin-tartalmú ehető jamgyökeret adtak, mint étrendjük 30%-a, 30 napon át. 
    A kísérlet végére a nőknél javult a nemi hormonok állapota, a vérzsírszint és az antioxidánsok szintje.
    Egy 2001-ben publikált kutatás azt mutatta ki, hogy a jamgyökér-kivonat gyenge ösztrogénellemes és/vagy androgénellenes hatással is rendelkezik.

    Antioxidáns hatás
    A mexikói jamgyökér gazdag szteroid szaponinokban, elsősorban a diosgenin nevű vegyületben. 
    Az olyan emberi szteroidhormonokat, mint az ösztrogén, a kortizon és a progeszteron, szinte mindig jamgyökér-kivonatból szintetizálják a laboratóriumokban. 
    A jamgyökérben található diosgenin a DHEA természetes prekurzora (elővegyület), ezért azt feltételezi, hogy a szervezetbe jutva a DHEA-hoz hasonló hatásokat fejthet ki.
    Mi az a DHEA? A DHEA – teljes nevén dehydroepiandoszterin – egy hormon, amelyet a „fiatalság forrásának” is szokás nevezni, mivel az öregedési folyamatok lassítását, illetve az ezzel a járó betegségek kezelését segíti.
    A DHEA koncentrációja a szervezetben a rendesen együtt csökken. 
    A vér alacsony DHEA szintje szoros összefüggést mutat a magasabb halálozási rátával. 
    Egereken végzett kísérletek kimutatták ennek a vegyületnek az antioxidáns hatását.
    Kutatások alapján a DHEA és a mexikói jamgyök jelentős antioxidáns hatást fejt ki, amely révén segíti a vért a „jó HDL-koleszterin” fokon is megemelni.

    Gyulladásgátló hatás
    A jamszgyökérfélék egyik legfontosabb orvosi felhasználási területe a reumatoid artritisz kezelése, az akut formában jelentkező, fájdalmas gyulladás csökkentése révén.
    Több kutatás is bizonyította már, hogy a növénygyulladásgátló hatása a benne lévő szteroid szaponinok köszönhető, melyek a gyulladásos reakciókat korlátozzák.
    A dioszis nyugtató és öregedő bőrápolás nagyon előnyös, ezért az ilyen célra kifejlesztett kozmetikai termékek gyakran fejlesztették ki. 
    A természet ezenkívül előszeretettel gyógyít a jamgyökeret a gyomorgyulladásos betegségei, bélgörcs, bélgáz és irritábilis bél szindróma kezelésében is.

    Jamgyökérrel a csontritkulás ellen
    A mexikói jamgyökér csontsűrűsítő hatásával felkeltette a tudósok tényét. 
    A növény diosgenin-tartalmával megelőzni a csontritkulást a menopauza időszakában, valamint hasznos lehet idős korban a csontritkulás lassításában.
    Forrás:netamin.hu

    Fogyassza Ön is folyamatosan változókori problémák mellékhatásmentes, hatékonyan csökkenti az alábbi már jól ismert, és bevált   (válasszon a termékről a részletes leíráshoz):
    - Villarosa kapszula és gél  


    .
    2022-10-11 20:57