Tel: +36/20/423-6480; vagy +36/20/777-2710. E-mail: flavin77@freemail.hu

MIRE JÓ A JAM GYÖKÉR?

2019-05-14 22:55
A mexikói jamgyökér (Dioscorea villosa) Dél-Amerika esőerdeiben őshonos évelő, lágyszárú növény, kúszó szára több méter magasra is felnyúlhat.
Több száz faja ismert. Sok fényt, és a csapadékos, párás éghajlatot kedveli. Ha magas a páratartalom, akkor naponta akár 15-25 cm-es hajtást is növeszt.
Nem csak Mexikóban fontos növény, hanem Nyugat-Afrikában, Új-Guineában a legfontosabb terménynek számít. Többféle formában és ízben léteznek. A jamgyökér keményítős zöldségnövény, legtöbbször főzve, pürésítve vagy a burgonyához hasonlóan sütve fogyasztják. A világ nagyon sok országában a burgonyát helyettesíti. Lisztet készítenek belőle, amelyet tészták, kenyerek, sütemények alapanyagául szolgál.
Hatóanyaga: gazdag béta-karotinban és a dioszgenin vegyületben, amely fontos szerepet játszik a progeszteron előállításában. A szárított gyökér fő hatóanyaga a dioszgenin. 

A jamgyökérben található még az úgynevezett DHEA, ami lényegében egy előhormon-szerű anyag, így az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga.

Hatására nem csupán a klimaxos tünetek mérséklődnek, de erősíti az immunrendszert, csillapítja a stresszt, valamint növeli a libidót is.
Természetes progeszteronként helyreállítja a ciklust, valamint segíti a teherbeesést.


Bár köretként burgonya helyett is kiváló, amennyiben koncentráltabban szeretnénk magunkhoz venni, úgy kapszulaként is kapható. 
A gyökerek és a gumók tartalmazzák a szteroidszaponin, fitoszterol hatóanyagokat, alkaloidákat, cserzőanyagokat és keményítőt.
Magas ballasztanyag-tartalma hozzájárul a könnyebb emésztéshez, ezáltal a szervezet salaktalanításához.
Képes harmonizálni a hormonszintet. A tradicionális gyógyításban régóta használják a női nemi zavarok kezelésére és hatásos a csontritkulás kezelésére.
Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, epehajtó hatású, reumatikus fájdalmak enyhítésére is szolgál.

YAM GYÖKÉR - AZ ÖRÖK FIATALSÁG FORRÁSA
- Serkenti a szexuális működést
- Növeli a szexuális energiát
- Növeli a hormontermelést
- Hatásos depresszió ellen
- Csökkenti a korral járó stresszt
- Aktivizálja az immunrendszert
- Csökkenti a korral járó degeneratív betegségeket
- Klimax kezelése
- Növeli az immunsejtek mennyiségét, erősíti az immunrendszert
- Öregedés késleltetése, ráncok kisimulásának segítése
- A rákkialakulás valószínűségének csökkentése
- A menopauza bekövetkezésének kitolása, klímax tüneteinek csökkentése
- Depresszió leküzdése
- Stressz, az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulási esélyének csökkentése
- A veszélyes vérrögképződés mérséklése
- Antitesttermelés (monociták, killersejtek) fokozása
- Reumatikus fájdalmak megszüntetése
- Túlsúlyvesztés segítése
- Emlékezőtehetség erősítése
- Idegesség csökkentése vagy megszüntetése

A DHEA szervezetünk által legnagyobb mennyiségben előállított szteroidszerű hormon. Az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga. Sablonosan fogalmazva, ahogy átáramlik a vérrel a szervezeten, olyan hormonná alakul át, amilyenre a szervezetnek épp a legnagyobb szüksége van. Fontos szerepet játszik nőkben az abnormális szőrnövekedésben (hirzutizmus) és kopaszságban (alopecia). A DHEA a mellékveséből kerül a keringésbe, illetve férfiakban valamennyi a herékből is kijut a szexuális differenciálódás után. A DHEA szintje a 7. évtől folyamatosan emelkedik, majd a harmadik évtized után fokozatosan csökken.
A DHEA bizonyítottan az ifjúkori jellegzetességekhez kapcsolódik, mint az energikusság, erős libidó, izomtónus, haj és szőrzet növekedési üteme, erősödése, színe, szellemi frissesség, elme tisztasága, rövidtávú memória, bőr simasága, jó általános kinézet és testtartás, valamint általános pozitív életszemlélet és hozzáállás.

Hiányának hátrányai:
Széles körben elfogadott tény, hogy az öregedéssel a testben csökken a DHEA jelenléte.
Alacsony DHEA-szint következtében lecsökken az általános hormontermelés, így felgyorsulnak az öregedési folyamatok, és az ezzel együtt járó betegségek kockázata (degeneratív folyamatok, arterioszklerózis, cukorbetegség, rák, csontritkulás, immunrendszer legyengülése). A DHEA kapszula megóv, és visszafordítja a folyamatokat. Az alacsony DHEA szint majdnem kétszeres kockázatot jelenthet a koszorúér elmeszesedésre. 

Szervezetünk termelése:
Termelését a stresszhormonnak nevezett hidrokortizon is gátolja. Ha ennek szintje nő, vele együtt az inzulinszint is emelkedik. A DHEA-t koleszterinből állítja elő a mellékvese, kis mennyiségben a here vagy a petefészek.
Termelése 20-25 évig maximális, utána évi két százalékkal csökken. 40 évesen a fele, 60 évesen csupán 10-20 százaléka a 20 éves kori termelésnek.
A nők DHEA-termelése a férfiakéhoz képest 80-90 százalékos. Alacsony szintje nagyobb mértékben idézi elő a szívbetegségeket, mint a magas koleszterinszint.

A magas koleszterinre adott gyógyszerek nagy része csökkenti DHEA-termelésünket.
A DHEA-szintünk mondhatni megmondja, meddig élünk.
A DHEA-t ma úgy tartjuk számon, mint a stresszhormonok hatását ellensúlyozó, ellenszabályozó hormont.
Hatékony antidepresszívum, mellékhatások nélkül!

A JAM GYÖKÉR HATÁSAI:
Lehetséges hatásai:
•    Fiatalítás, az öregedés késleltetése, ráncok kisimítása
•    A szexuális energia, teljesítőképesség növelése, impotencia gyógyítása, depresszió leküzdése
•    Az immunsejtek mennyiségének növelése, az immunrendszer erősítése
•    Reumatikus fájdalmak megszüntetése
•    A menopauza bekövetkezésének kitolása
•    A rákképződés valószínűségének csökkentése
•    Stressz, az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulási esélyének csökkentése
•    Csökkenti az időskori pigment foltokat, lelassítja a bőrvékonyodást, újra egészségessé varázsolja az idős korra jellemző sárgás bőrszint
•    Javítja a csontsűrűséget, a körmök állapotát, vastagítja a hajszálakat
•    A veszélyes vérrögképződés mérséklés

A DHEA az agyban, a bőrben, és a mellékvesében termelődik. A DHEA kiegészítőket yamgyökérből más néven "villarosagyökérből" állítják elő, mindazonáltal ehhez laboratóriumra és 6-8 komplikált kémiai reakcióra van szükség. Más szavakkal, szervezetünk nem képes kinyerni a DHEA-t a nyers yamgyökérből.

A DHEA bizonyítottan az ifjúkori jellegzetességekhez kapcsolódik, mint az energetikusság, erős libidó, izomtónus, haj és szőrzet növekedési üteme, erősödése, színe, szellemi frissesség, elme tisztasága, rövidtávú memória, bőr simasága, jó általános kinézet és testtartás, valamint általános pozitív életszemlélet és hozzáállás.

Széles körben elfogadott tény, hogy az öregedéssel a testben csökken a DHEA jelenléte. Férfiaknál ez a hanyatlás a húszas éveik közepén kezdődik, nőknél pár évvel később.
Csökkent DHEA következtében lecsökken az általános hormontermelés, így felgyorsulnak az öregedési folyamatok, és az ezzel együtt járó betegségek (degeneratív betegségek, arterioszklerózis, cukorbetegség, rák, csontritkulás, immunrendszer legyengülése).

Tudjuk, hogy a DHEA a férfiaknál és a nőknél is az immunrendszert és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség erősítését segíti.
A kutatók úgy gondolják, hogy a csontsűrűség védelmében és erősítésében, illetve a szív- és érrendszeri egészség védelmében játszik szerepet, azáltal, hogy a "rossz" koleszterint, az LDL-koleszterin szintjét ellenőrzés alatt tartja, valamint az általános vitalitásérzet és energikusság biztosításában van szerepe. A DHEA ezenkívül javítja a stressz és a traumák okozta eseményekből való felépülés képességét, s minden bizonnyal elősegíti a normális alvást. Dr. Eugine Shippen, A tesztoszteron-szindróma szerzője szerint három dolgot tudunk bizonyosan a DHEA-ról:

1. az emberi testben a kor előrehaladtával csökken a szintje,

2. a középkorú nők és férfiak általában jelentős közérzetjavulást észlelnek, amikor természetes DHEA-ból extra pótláshoz jutnak,

3. a DHEAa testben sok más hormonná is alakítható, beleértve a tesztoszteront és az ösztrogént, tehát például ha egy hölgy alacsony nemi vágyat tapasztal a tesztoszteronszint esése miatt - amelynek méheltávolítás vagy öregedés az okozója -, gyakran a csökkenő DHEA-szint a rendellenesség gyökere, minthogy a nőknél képződött tesztoszteronnak a DHEA a legfontosabb összetevője.

Fontos megjegyezni: a krónikusan sok stressz nagyon megnehezíti, hogy a mellékvesében megfelelő mennyiségű DHEA képződjön. Tehát ahhoz, hogy ezt a fontos hormont optimális szinten tarthassuk, lépéseket kell tennünk a stressz csökkentésére, amennyire csak lehetséges.

A tesztoszteron anabolikus vagy építő hormon - ez azt jelenti, hogy egyedülálló kémiai szerkezetével képes elősegíteni a csontok és izmok fejlődését a testben. Nemcsak a könnyű testtömeg és a csontsűrűség fenntartásához járul hozzá a tesztoszteron, hanem mindkét nem esetében segít fenntartani a bőr rugalmasságát, a nemi vágyat és a szív és érrendszeri egészséget.

A nők esetében a tesztoszteron mintegy fele a petefészekben termelődik, másik fele a mellékvese mirigyeiben. Egy bizonyos mennyiség a DHEA-ból való átalakulás útján a testben valahol máshol képződik, ahogyan korábban már említettük. Az androsztenedione mind a tesztoszteron, mind az ösztrogén prekurzora, különösen nők esetében. A petefészek túltermelésekor keletkezhet, különösen a korai menopauza idején, és a férfi nemi hormon túltermelődési tüneteit okozhatja.

A férfi nemi hormonok hiánya mind a férfiak, mind a nők esetében összefügg a megnövekedett csontritkulással, a lecsökkent izomtömeggel, depresszióval, a kitartás hiányával, erős szívdobogással és alacsonyabb nemi vággyal. A férfi nemi hormonok többlete pedig hajhullást, a nők esetében férfias külsőt - például arcszőrzet képződését és mélyebb hangot -, aknét, idegességet és agresszív viselkedést idézhet elő. Ha ön ezek közül bármelyik tünetet tapasztalja, nyálteszt vagy vérvétel segíthet azonosítani a férfi nemi hormonok egyensúlytalanságát, ez önnek és a háziorvosának segítséget nyújt ahhoz, hogy meghatározzák az egyensúlyt visszaállító kezelést.

A DHEA termelését a stresszhormonnak nevezett hidrokortizon gátolja. Ha ennek szintje nő, vele együtt az inzulinszint is. A DHEA-t koleszterinből állítja elő a mellékvese, kis mennyiségben a here/petefészek. Termelése 20-25 évig maximális, utána évi két százalékkal csökken. 40 évesen a 20 éves kori termelés fele, 60 évesen csupán 10-20 %-a.
Forrás: fubenfaban.eu

További információért kattintson a képre!


2019-05-14 22:55