Tel: +36/20/423-6480; vagy +36/20/777-2710. E-mail: flavin77@freemail.hu

    Gyilkosok gyilkosai, az antioxidánsok!

    2020-01-30 16:09
    A mai kor embere a kedvezőtlen környezeti hatások és egészségtelen életmódja miatt fokozottan rászorul a természetes védelmi rendszerének erősítésére.
    Ennek egyik egyszerű és hatékony módszere a jól összeállított étrend. 

    Ártalmas szabad gyökök
    - A földi élet alapja a tápanyagok "elégetése", amelynek során bonyolult folyamatokon keresztül a táplálék felhasználható összetevői oxigénnel egyesülnek, hasonló módon, csak lassabban, mint ahogyan a kályhában ropogó tűz "megemészti" a fát.
    - Így történik az emberi szervezetben is - mutatott rá a Táplálkozási Akadémián tartott előadásában dr. Bíró György professzor, táplálkozástudományi szakértő.
    - E folyamatok során nemkívánatos melléktermékként rendkívül erőteljes oxidáló hatású kémiai anyagok keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, szerveket, testszöveteket, ezért hatékony védekező rendszer dolgozik gyors hatástalanításukért.
    E kémiai anyagokat reaktív oxigén fajták (ROS) néven foglalják össze.
    Közéjük tartoznak az ún. szabad gyökök, például a szuperoxidgyök, amely a légzés során az oxigénmolekulából származik és az ún. hidroxilgyök, ami a szövetekben lejátszódó gyulladásos reakciók során keletkezik.
    A ROS, illetve a szabad gyökök keletkezését fokozza a dohányzás, a kimerítő tréning, egyes gyógyszerek, gyulladások, a környezetből az ibolyántúli és radioaktív sugárzás, a légszennyezés, például a nitrogén-dioxid és az ózon.
    Amennyiben a szervezet védekezése valamilyen okból nem kielégítő, ezek az agresszív molekulák elősegítik a légúti, a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a szürke hályog és más betegségek kialakulását, gyorsítják az öregedés folyamatát.

    Frissítő, erősítő növények
    A kezdetben szerzett tapasztalatokat tudományos vizsgálatokkal alátámasztva kiderült, hogy mindennapi táplálékunkban számos olyan alkotórész van, amely képes erősíteni a megszokott élettani funkciókat, hatékonyabbá tenni a szervezet védekezőrendszerének működését.
    Ilyen alkotórészek az antioxidánsok: tokoferolok (E-vitamin), az aszkorbinsav (C-vitamin), a karotinoidok között főként a béta-karotin, a likopin, a sokféle flavonoid, és a nem flavonoid fenolok.
    - Ezek az anyagok jellemzően zöldség- és gyümölcsfélékben találhatók, rendszerint kombináltan - mutatta be Horváth Gabriella dietetikus.
    - A növényi hatóanyagok (fitonutriensek) javítják az immunválaszt, pusztítják a rákos sejteket, vírusokat, baktériumokat, gombákat.
    Képesek kijavítani a DNS-ben a dohányzás vagy más mérgezés miatt bekövetkezett károsodást, megváltoztatják az ösztrogén-, szénhidrát-, vérzsír- anyagcserét.
    Legismertebbek a flavonoid vegyületek, amelyek kedvező hatásukat egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejtik ki.
    Legkedvezőbb, ha ezeket természetes forrásból, változatosan összeállított étrendből kapja meg a szervezetünk.
    Az egészséges életvitel és napi 400-600 gramm zöldség, gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása segíthet a leggyakoribb betegségek, például a szív- és érrendszeri elváltozások, bizonyos rákfajták, az időskorral járó betegségek, például a szürke hályog, és esetleg a demencia kockázatának csökkentésében is.
    A növényi hatóanyagok legtöbbje színes vegyület, így a növény színe utalhat a benne levő hatóanyagra.

    Sokszínű antioxidánsok
    A karotinoidok elsősorban a sárga és piros gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, például a sárgarépa, a sárgabarack, a sült tök, a narancs és a mandarin is tartalmazza.
    Védőhatásuk van a daganatok ellen, csökkentik az érszűkület kialakulását, E-vitaminnal együtt védőhatásuk van a szürke hályog kialakulásával szemben is, cinkkel együtt pedig csökkentik a fertőző és allergiás betegségekre való fogékonyságot is.
    A likopin a paradicsomban és a görögdinnyében található meg.
    A C-vitaminban gazdag csipkebogyó és a homoktövis is sok karotinoidot is tartalmaz.
    A flavonoidokat a lila és a vörös gyümölcsök (például a cékla, a fekete szeder, a fekete ribizli), tartalmazzák nagyobb mennyiségben, de fellelhetők más színű gyümölcsökben, zöldségekben is (például a hagymában, fokhagymában, almában, az őszibarackban és a paprikában).
    Daganat elleni, immunitást javító, érszűkületet megelőző, fertőző betegségek elleni, öregedést késleltető hatásukat is bizonyították már.
    A hamisítatlan, igazi kékszőlőből készült vörös bor is sok flavonoidot tartalmaz.
    A thiol antioxidánsokat tartalmazó, zöld színű növények (például a káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a karalábé, a zeller, a petrezselyemgyökér, a torma, a retek és a brokkoli) erős daganatmegelőző hatásúak.
    Számos gyógynövény is tartalmaz antioxidáns hatóanyagot, például a ginzeng gyökér és a máriatövis.

    Jótékony finomságok
    A zöldségek, gyümölcsök bőségesen tartalmaznak sokféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat, különböző hatóanyagokat.
    Így kiemelkedően fontos részei mindennapi étrendünknek.
    Nézzünk egy-két fitonutrienst közelebbről!
    A shitake gomba daganatellenes, vérzsírt csökkentő hatása van, növeli a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet, vírusok, baktériumok, gombák, egyéb paraziták ellen is hat, az AIDS-esek számára is jótékony hatású.
    Az áfonyában, az egyéb bogyós gyümölcsökben és a teában levő flavonoidok segítenek a vércukorszint szabályozásában.
    Mértékkel a magas flavonoid tartalmú vörösbor és csokoládé is beilleszthető az étrendbe, hiszen nemcsak pszichésen és szociálisan (mondjuk egy jó társaságban elfogyasztva) oldja a stresszt, hanem összetétele miatt is.
    A szója hasfogó, vérzsírcsökkentő, daganatellenes és oszteoporózis csökkentő hatású.
    A méz antimikrobiális hatásának köszönhetően segít a sebgyógyulásban.
    A zöldteában található antioxidáns anyagok, az ún. atekinek hatással vannak a zsíranyagcserére, jótékonyan befolyásolják a vér össz-, illetve LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet.
    A zöldtea fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri daganatos megbetegedések kialakulását.
    Kedvező a száj egészségének megőrzésében is a baktérium- és vírusellenes hatása miatt.
    Gyorsítja a zsírégetést, így jelentős szerepe van az elhízás elleni küzdelemben.
    (Forrás: Házipatika)

    Az alábbi rövid videó a szabadgyökökről és az antioxidánsokról szól:

    Szabó László, a Flavin7 ital feltalájója beszél a szabadgyökök és az antioxidánsok kapcsolatáról:

    A vitaminok is hatékonyak, de az alábbi kisfilmben elmondják, hogy a flavonoidok miért, és mennyivel hatékonyabbak:

    Mint a cikkben is olvasható, naponta kb. 0,5 vagyis napi fél kg. (több forrás szerint, ennyi sajnos nem elegendő) zöldség, gyümölcs fogyasztása segíthet több betegség megelőzésében!
    Mivel zöldségeink, gyümölcseink minősége, tartalma is változó, sokan nem is fogyasztanak gyülölcsöket, így praktikus megoldás természetes alapanyagú készítmények fogyasztása!
    És sajnos itt a téli szezon, amikor egyre kevesebb friss zöldséget, gyülölcsöt tudunk fogyasztani!

    A Flavin7 italt, amely már több mint 20 éve az egyik nagy mennyiségben flavonoidokat tartalmazó készítmény, már nagyon sokan ismerik, és fogyasztják, megelőző céllal is!
    A cikkben is említett, minden napos küzdelemben hatékonyan képes pusztítani az ártalmas, sejtjeinket naponta károsító szabad gyököket!
    Egyik változata, a Flavin7 Prémium ital, kiválóan alkalmas a napi flavonoid mennyiség fogyasztására:


    Sokan kedvelik, mivel nagy mennyiségben flavonid tartalommal rendelkezik, a Red Aloe ital, a vörös gyümölcsök és az aloe növény jótékony hatóanyagait egyesíti:


    Az egyik legerősebb flavonoid, a rezveratrol, mely kapszula formátumban is kapható:


    Itt a tél, egy forró gyümölcskávé a legjobb választás!!!
    Amellett, hogy flavonoidokat, az agy számára fontos szőlőmag olajat is tartalmaz, még nagyon finom is!
    Fogyassza egészséggel!

    2020-01-30 16:09