Tel: +36/20/423-6480; vagy +36/20/777-2710. E-mail: flavin77@freemail.hu

D-vitamin – minél több, annál jobb!!!

2020-11-09 19:39
Az utóbbi hetekben sokat olvashatott a D-vitamin szükségességéről!
Mivel részben hamarosan itt az ősz, tél, amikor a szervezet természetes úton egyre kevesebb D-vitaminhoz jut a napfényből, illetve már hivatalosan, orvosok is elfogadják, hogy a koronavírus elleni küzdelemben, megelőzésben is fontos szerepe van, egy újabb cikk a D-vitamin fontos szerepéről, illetve arról, hogy a nagyobb mennyiségben fogyasztott D-vitaminnak sincs "mérgező", káros hatása!
Sőt!!!!
Olvassa el az alábbi cikket!

D-vitamin - nem is vitamin, hanem hormon

A D-vitamin nem vitamin, nincs semmi köze a vitaminokhoz, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Vitaminoknak nevezzük mindazokat az élettanilag fontos vegyületeket, melyekre szüksége van a szervezetnek, de nem képes előállítani.
A D-vitamint elő tudja állítani a bőrünk a napsugárzás segítségével, majd két lépésben belőle aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon.
A D-vitamin több mint 200 különböző gén működését szabályozza testünk legkülönbözőbb sejtjeiben, így nehéz találni olyan betegséget, amely nem javulna megfelelő D-vitamin adagolásra, vagy olyan emberi szervet, amely nem szenved, nem károsodik D-vitamin hiány esetén. 

Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget, daganatos és vérképzőszervi betegségeket okozhat. 

A D-vitamin hatásai
1. A daganatos betegségek előfordulását csökkenti, már jelenlévő daganatos betegségnél növeli a túlélést – pld. vastagbélrák, mellrák, prosztatarák, tüdőrák, stb.
2. Az autoimmun betegségek előfordulását csökkenti, már kialakult autoimmun betegségnél enyhíti a tüneteket – pld. reumás ízületi gyulladás, sclerosis multiplex, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), pikkelysömör, stb.
3. A csontritkulást megelőzi, kezeli és lehetővé teszi a kalcium felszívódását a vékonybélben 
4. A 2-es típusú cukorbetegséget javítja - inzulin termelésének elősegítése, inzulin-rezisztencia csökkentése, gyulladáscsökkentő hatás.
5. Az agyi betegségek kialakulását megelőzi – autizmus, depresszió, skizofrénia, Alzheimer-betegség, demencia, stb 
6. A légúti- és emésztőrendszeri fertőzések előfordulását csökkenti – TBC, influenza, egyéb vírusos és baktériumok
okozta betegségek.
7. A sport- és fizikai teljesítményt fokozza – izomtömeg és izomerő növelése, állóképesség gyarapítása, izomfájdalmak csökkentése, stb.
8. A szív- és érrendszeri betegségeket megelőzi – vérnyomás csökkentés, érelmeszesedés gátlása, vérrögképződés megakadályozása, gyulladáscsökkentő hatás.
9. A COVID-19 fertőzés kialakulását megelőzi – a légcsőben antimikrobiális fehérjék (cathelicidin-ek és defensin) termelődését fokozza, amelyek blokkolják a baktériumokat, gombákat, valamint burkolattal rendelkező vírusokat - a COVID-19 is ilyen burokba zárt RNS vírus!
10. A COVID-19 fertőzés súlyosságát mérsékli és javítja a túlélési esélyeket – szabályozza az immunrendszer működését, a tüdőben csökkenti a gyulladáskeltő citokinek szaporoszaporodását és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét is, azaz a citokin vihar ellen dolgozik.

Miért elengedhetetlen a D-vitamin pótlás?
Két nagy változás történt a magyar (nyugati) emberek életében, amely nélkülözhetetlenné teszi a D-vitamin pótlását.
Egyrészt a magyar lakosság az elmúlt 70-100 évben fokozatosan a városokba költözött és felhagyott a szabadban végzett munkával, gyakorlatilag senki sem dolgozik a földeken, így esélye sincs a napon lenni és előállítani saját magának a mindennapi betevő D-vitaminját.
Másrészt, az elmúlt 20-30 évben a lakosság körében terjed a félelem a napsugárzás állítólagos káros hatásaitól. Nyári időszakban a rádióban és tévében minden órában elmondják, hogy milyen magas az UV sugárzás és senki ne menjen ki a napra 11 és 15 óra között, ha nem akar bőrrákban (melanomában) azonnal meghalni. 
Sajnos senki sem gondolkodik el, ha ez igaz lenne és valóban ilyen veszélyes a napon lenni, akkor hogyan tudta az emberiség túlélni az elmúlt évezredeket, amikor csak ágyékkötőben vadásztunk vagy később naphosszat műveltük a földeket, kaszáltunk és arattunk.
Így ha el is megy a magyar nyaralni, akkor vagy nem megy ki a napra, vagy vastagon keni magát legalább 50 faktoros napvédővel.

D-vitamin helyzet
Magyarországon Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által 2013-ban tél végén elvégzett első, országos, reprezentatív D-vitamin-szint mérő kutatás alapján a magyarországi népesség 94 %-a – gyakorlatilag mindenki – nem éri el 75 nmol/l-es elfogadható D-vitamin értéket. 
A teljes felnőtt népesség 71 %-a – 4 magyarból 3-nál – a D-vitamin szint 50 nmol/l alatt volt, ami D-vitamin hiánynak felel meg. 
A vizsgálatból az is kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje csak 40 nmol/l, ami körülbelül negyede az igazán egészséges értéknek.

Akkor miért is csodálkozunk, hogy ilyen sok a legkülönbözőbb beteg?

Elegendő napi D-vitamin adag – józan ész kontra orvosi ajánlás
A D-vitamin adagolásában sincs meg az egyetértés, mint az élet legfontosabb kérdéseiben sem. 
A hivatalok, a hatalom és az őket kiszolgáló média, valamiért mindig félretájékoztatja az embereket.
Persze az emberek is hibásak, hogy leszoktak az önálló gondolkodásról, könnyelműen abban bíznak, hogy a politika, az állam vagy az orvoslás, majd gondoskodik róluk és gondolkodik helyettük. 

A magyar ajánlás 2.000 NE szedését javasolva, de csak a téli időszakban, kiemelve, hogy 4.000 NE fölötti adag már mérgező. 

Három ponton is téves ez az ajánlás:
a) „mérgező” felső határ meghatározása 4.000 NE-ben,
b) napi adag elégtelensége,
c) csak a téli kora tavaszi hónapokban javasolják szedését.

Sajnos a fenti orvosi ajánlás sem állja ki a józan paraszti ész próbáját, hiába fogadta el több tucat professzori és doktori diplomával rendelkező ember. 
Nyáron fürdőruhában történő napozáskor a bőr enyhe pirulását okozó napsugárzás hatására – bőrtípustól függően ez 20-40 perc – közel 25.000 NE D-vitamin képződik a bőrünkben.
Ha tovább vagyunk a napon - akár 100.000 NE is képződik egy huzamosabb napozás közben!!! 
Ez nagyságrendekkel több, mint az orvosok szerint „mérgező” 4.000 NE. 
A 70-es, 80-as években az emberek tömegével többször is előfordult, hogy 2-3 órát volt nyáron a strandon a tűző napon, mégis senki sem tapasztalt D-vitamin mérgezést, viszont a jelenleg gyakori betegségek sokkal ritkábban fordultak elő. 
A helyes napi adagolás beállításához tudnunk kell, hogy mi a megfelelő D-vitamin szint.

1. A szabadban dolgozó emberek D-vitamin szintje 230-250 nmol/l (9).
2. A téli időszakban legalább napi 10.000 NE D-vitamin szedése kell, hogy elérjük a 200 nmol/l körüli normális védő szintet. 

A túladagolás képtelensége

Miért is nem lehet túladagolni a D-vitamint? 
Mert mind a bőrben UVB napfény vagy UVB szolárium hatására szintetizálódott D3-vitamin (kolekalciferol), mind a gyógyszeresen bekerülő táplálékkiegészítő D3-vitamin is nem aktív vegyület – a szervezetben sem jó, sem rossz hatást nem vált ki. 
Ehhez át kell mennie egy 2-lépcsős aktiválódási folyamaton: először a májban 25-hidroxikolekalciferollá (kalcidiol) alakul át, végül a vesében jön létre a már terápiás hatást kifejtő, valóban aktív 1,25-dihidroxi-kolekalciferol (kalcitriol). 
Az aktív D-vitamin hormon csak az aktuális szükségleteknek megfelelő mértékben képződik a bevitt D-vitaminból. 

Lássuk el a szervezetünket megfelelő alapanyaggal – napi 10.000 NE D3-vitaminnal, és bízzunk a bölcsességében, hogy annyi aktív D-vitamin hormont állít majd elő, amelyre az aktuális élethelyzetben éppen szüksége van. 
Ezért elméletig is ki van zárva, hogy túladagoljuk a D-vitamint.

Összegzésként arra kérek mindenkit, hogy
- naponta szedjen 10.000 NE D-vitamint vagy
- menjen ki a déli órákban legalább 1 órára a napra fürdőruhában naptejek nélkül
- ha fertőző, daganatos vagy autoimmun betegsége van – duplázza meg a napi adagot – szedjen 20.000 NE D-vitamin naponta
- sajnos a világban uralkodó rendkívüli helyzet miatt, különösen fontos a megemelt mennyiségű D-vitamin folyamatos fogyasztása!
.
/Forrás: szada.hu/

Válasszon, és fogyassza az alábbi termékeket (kattintson a termék nevére a részletes leírásért):
2020-11-09 19:39