Tel: +36/20/423-6480; vagy +36/20/777-2710. E-mail: flavin77@freemail.hu

Az ezüst ereje

2019-09-12 22:51
Az ezüst jótékony hatásait a különböző civilizációk már évezredek óta használják.
Ha utána nézünk gyógyászati alkalmazásának, egy igen nagy múlttal rendelkező széles spektrumú „eszközről” olvashatunk.
A hagyományos külsődleges használaton túl, belső fogyasztása is igen elterjedt.

Hatását ahhoz hasonlíthatjuk, mintha egy kiválóan működő második immunrendszer létezne bennünk.
Az ókori görögök ezüstcsöveken át vezették az ivóvizet a házaikba, így biztosítva annak tisztaságát, míg a Római Birodalomban a bort ezüst urnákban tárolták, hogy megakadályozzák annak romlását.
Az amerikai telepesek ezüstdollárt tettek a tejbe hogy ne savanyodjon meg.
Az ezüsttel való gyógyítás az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején virágkorát élte, és legalább 50 különböző ezüstvegyület állt az orvosok rendelkezésére, amivel hatékonyan gyógyították a különféle fertőzéses betegségeket.
Napjainkban újszülött kori szemfertőzések, égési sebek és szemölcsök kezelésére is használják.

Az ezüst a baktériumokba, vírusokba, gombákba és más élősködőkbe kerülve gátolja azoknak az enzimeknek a hatását, amelyek az egysejtűek anyagcseréjében vesznek részt, így a kórokozó pusztulását okozza.
A vírusok fehérjeburkába behatolva károsítja azok szerkezetét, megakadályozza szaporodásukat és elősegíti kiürülésüket a szervezetből.
Minél nagyobb felületen érintkezik az ezüst részecske a kórokozókkal, annál erőteljesebben érvényesül a baktériumölő hatás.

Az ezüst több mint 600-féle kórokozó elpusztítására képes.
Elsősorban a vékonybélből szívódik fel, így nem károsítja a vastagbélben élő, szervezetbarát baktériumokat.

Egy tanulmányban, ami az ezüsttel bevont intelligens textíliákat vizsgálja, egyértelműen bizonyosságot nyert az ezüst jótékony antibakteriális hatása. Escherichia colit tartalmazó baktérium szuszpenziót táptalajon növesztették 24 órán keresztül, majd hozzá adták az ezüstöt tartalmazó textilhez. „Az első órában teljessé vált az antibakteriális hatás”. Ugyanezen vizsgálatnál a Staphylococcus aureus gombafaj kísérleteknél, „ahol a pamutszálak ezüst részecskékkel vannak beborítva, a gomba nem volt képes elszaporodni”. (forrás: Katonai logisztika 2009/2).

A gyógyászatban tehát nem újdonság az ezüst használata.
Mellékhatások tekintetében fontos viszont az ezüstvegyületek között különbséget tenni. Az ezüst általában nem okoz mellékhatásokat, ugyanis ennek tartalma mikroszkopikus méretű, vízben eloszlatott ezüstrészecskékből áll. Ám a korábbi ezüstalkalmazásoknál előfordult bőrszín elváltozás a mértéktelen fogyasztás kapcsán. Szerencsére ma már otthon is egyszerűen előállítható jó minőségű ezüst tartalmú oldat elektrogalvikus eljárással, nagy finomságú ezüstelektródákból.

Érdekesség az is, ahogy a Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Tudományegyetem felveszi a harcot a vírusokkal!
A tömegközlekedési járműveken új higiéniás eljárással próbálnak a betegségek terjedésének gátat szabni. Ezüst antibakteriális oldattal az utasteret, az üléseket és a kapaszkodókat is védelem alá vonják. A projekt egy közös gondolat eredménye, egy olyan biológiai védelem, ami: „gyorsabban pusztítja el a baktériumokat, mint az egyéb veszélyes vegyszerek”.

A Szegedi Tudományegyetemen éveken át folytak a kutatások, melyek a fejlesztés alapjául szolgáltak. Ezt az eljárást a már megépült 265 ágyas új szegedi klinikán is sikerrel alkalmazzák, ott 99 kórterem falát és padlózatát vonták be a különleges anyaggal, ami kevesebb, mint egy óra alatt képes elpusztítani a baktériumok és gombák 99%- át.
(forrás: www.szegedma.hu)

- Állatoknak is adhatjuk.
- Jól alkalmazható élelmiszerek tartósítására, a hűtőszekrény szagtalanítására is.
- A gyümölcsöt, zöldséget fújjuk be vele, így megakadályozzuk a penészedést és a rothadást.
- Szobanövényeknél is előnyös a használata.
- Növényvédelem tekintetében használhatjuk az ezüstkolloidot a kertben, a növények bakteriális, gombás és vírusos betegségeire.
- A növények növekedésére is pozitívan fejti ki hatását.
- Elpusztítja a nemkívánatos mikroorganizmusokat a virágföldben és az öntözőrendszerekben.
- Megszünteti a növényi rozsdát és penészt, valamint a fa korhadását.

Környezetünk bakteriális támadásai ellen tehát ilyen módon is felvehetjük a harcot, hiszen az ezüst széles körben alkalmazható, biztonságos és természetes!

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Nano méretű ezüstöt tartalmazó termékek (kattintson a linkre):
2019-09-12 22:51